Wat is een woningsplitsing?

Wanneer je een bestaande woning gaat verkopen of verhuren al meerdere zelfstandige woningen, spreken we van een splitsing. Dit geldt dus niet als er bijvoorbeeld een vriend of vriendin bij je intrekt om de kosten te drukken. Het moeten wel zelfstandige woningen zijn. In Amsterdam zie je bijvoorbeeld vaak dat een groot herenhuis van meerdere verdiepingen gesplitst wordt in meerdere appartementen, die dan verhuurd of verkocht worden. Het splitsen van een woning bij verhuur gaat iets anders dan bij het verkopen van een woning. Wil je namelijk gaan splitsen en verhuren, dan is er sprake van een bouwkundige splitsing. Ga je splitsen om te verkopen, dan is er sprake van een kadastrale splitsing.

Woning splitsen en verhuren

In de meeste gevallen willen mensen de woning splitsen en verhuren. Hierdoor creëer je maandelijkse inkomsten en blijft het appartement ook nog jouw eigendom. Het verhuren van meerdere kleinere appartementen levert doorgaans meer op dan het verhuren van één grote. Zoals gezegd hebben we in dit geval een bouwkundige splitsing. Voor een bouwkundige splitsing heb je doorgaans alleen een omgevingsvergunning nodig. Het moeten namelijk opzichzelfstaande appartementen worden, waardoor aanpassingen aan de woning gedaan moeten worden. Vaak is voor die aanpassingen een omgevingsvergunning nodig. Er moeten bijvoorbeeld vluchtvoorzieningen aanwezig zijn. Het hele pand moet voorzien zijn van brand en rookmelders. De woningen moeten voldoen aan gestelde geluidseisen en er moet een badkamer en sanitaire voorziening aanwezig zijn.

Tip: een eigen buitenruimte is zeker niet verplicht, maar een buitenplaats, balkon of tuin voegt wel extra waarde toe aan de woning.

Woning splitsen en verkopen

Het proces van het splitsen bij het verkopen is een stuk ingewikkelder. Naast dat je waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig hebt voor de verbouwing, heb je ook nog een splitsingsvergunning nodig. De splitsing zorgt er namelijk voor dat de woning definitief gesplitst wordt in aparte woningen, met eigen vastgestelde grenzen. Deze splitsingsvergunning vraag je aan bij de gemeente. Bij een kadastrale splitsing moeten alle zelfstandige woningen beschikken over een eigen badkamer en sanitair, een eigen keuken, een eigen voordeur en huisnummer. De voordeur hoeft niet aan de straat te zitten, maar mag ook uitkomen in het trappenhuis of een gedeelde hal.

Waarom zou ik een woning splitsen?

Ben je aan het overwegen om je woning te splitsen, dan zal dat waarschijnlijk zijn op basis van financiële of sociale gronden. Of allebei natuurlijk.

Splitsen uit financieel oogpunt

In de meeste gevallen willen mensen een woning splitsen uit financieel oogpunt. Met het verhuren van woningen kun je namelijk een aardig centje verdienen, zeker als het over meerdere appartementen gaat. In grote steden is dit het meeste interessant, aangezien daar de woonruimte het schaarst is.

Splitsen uit sociaal oogpunt 

Een woning splitsen kan natuurlijk ook interessant zijn als je niet in staat bent om in je eentje een huis te kopen, maar dit samen met bijvoorbeeld vrienden wel voor elkaar kunt krijgen. Eigenlijk is dit natuurlijk ook uit financieel oogpunt, maar niet om er iets op te verdienen. Enkel om zelf te kunnen wonen. Een andere sociale reden kan mantelzorg zijn.

Welke kosten zijn hieraan verbonden?

Het splitsen van een woning is vaak geen goedkope ingreep, maar daar wil je over een tijdje de vruchten van plukken. Wat precies de kosten zijn is moeilijk in te schatten, omdat dat in iedere situatie en bij iedere gemeente anders is. Wat ik wel aan kan geven is met welke kosten je rekening moet houden.

  • Bouwtekeningen – Deze kunnen wij voor u maken.
  • Notariskosten – Hij/Zij zorgt voor de juridische afwikkeling bij het registreren van de appartementen en maakt de splitsingsakte.
  • Gemeentekosten – Voor een omgevingsvergunning betaal je legeskosten bij de gemeente.
  • Verbouwkosten – Verbouwkosten zijn de grootste kostenpost bij een woningsplitsing.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij kunnen het gehele proces uit handen nemen. Wij verzorgen de complete aanvraag met alle benodigdheden. Dit betekent dat uzelf niks hoeft te doen.

Een splitsing is complex, maar door onze kennis en ervaring kunnen wij u zeker helpen! U kunt gratis vrijblijvend advies inwinnen door ons even te bellen op 085 – 06 04 315 of te mailen naar info@dewoningingenieur.nl

Bel ons nu voor een gratis adviesgesprek op 020 - 24 42 839

DWI Architecten is een onafhankelijk, deskundig en breed georiënteerd advies- en tekenbureau gevestigd in Amsterdam. Wij hebben jarenlange ervaring in alle facetten van de bouw, van initatieffase tot en met de oplevering. Dit betekent dat wij inzetbaar zijn in elke fase van het bouw- en aankoopsproces!

Stadhouderskade 60
1072 AC Amsterdam

020 - 24 42 839

KvK: 77956923
E-mail: info@dwi-architecten.nl

Openingstijden

Maandag:       08:30 – 18:00 uur

Dinsdag:         08:30 – 18:00 uur

Woensdag:     08:30 – 18:00 uur

Donderdag:    08:30 – 18:00 uur

Vrijdag:           08:30 – 18:00 uur

Zaterdag:        Op afspraak

Zondag:     Gesloten

Terugbelverzoek

© 2020 – De Woning Ingenieur. Alle rechten voorbehouden

Google-recensies
4.7/5
Chat openen
Direct contact met onze medewerkers!